poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Pomysł na... gofry fit! Zdrowa przekąska :-)



Na taką przekąskę każdy może sobie czasem pozwolić, lepsza taka którą zrobimy sami w domu ni kupimy gotową, chociaż wiemy że jest bez dodatków zbędnych składników :-)

Mój przepis:

- jedna szklanka mąki pełnoziarnistej
-jedna szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka 
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 duże łyżki oleju 
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru trzcinowego, stewii lub ksylitolu
-2 jajka (żółtka oddzielone od białek)


Sposób przygotowania: 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą żółtka, mąkę, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i cukier ( taki jaki wybierzemy). Do zmiksowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość (tak żeby pozostała puszysta). Ciasto porcjami wylewamy na nagrzaną (i ewentualnie delikatnie posmarowaną olejem) gofrownicę i pieczemy aż będą rumiane i chrupkie. Studzimy na kratce.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz